Behind the Concert: Nearer, My God, to Thee

Wie Cameron’s film Titanic – dit jaar alweer twintig jaar oud – heeft gezien herkent waarschijnlijk met deze beelden ook de hymne Nearer, my God, to Thee. Het lied klinkt in de aangrijpende scène waar onder andere een moeder met haar kinderen, een bejaard echtpaar en de kapitein van het schip wachten op de verdrinkingsdood. Het strijkensemble blijft doorspelen terwijl het schip zinkt en de andere passagiers een plek proberen te krijgen op een van de weinige reddingsboten. Cameron verwijst hiermee naar ooggetuigenverslagen van overlevenden van de ramp die meldden dat Nearer, my God, to Thee het laatste stuk dat de musici speelden.

Nearer, my God, to Thee, nearer to Thee!
E’en though it be a cross that raiseth me:
Still all my song shall be nearer, my God, to Thee.
Nearer my God, to thee, nearer to thee.

Winterconcert: Save Our Souls

Op 3 (Leeuwarden) en 4 februari (Groningen) zingt studentenkoor Gica het nautische programma Save Our Souls! over de dreiging van de zee. Op het programma, samengesteld door koorleden zelf in overleg met dirigent David van Roijen, staan onder andere de Five English Folk Songs van Vaughan Williams, The Three Fishers van Andriessen en ook deze hymne, Nearer, my God, to Thee. We maken ook de koppeling naar de maagd Maria die al eeuwenlang de christelijke beschermheilige is van zeelui als Maris Stella – Sterre der Zee. We zingen daarom het beroemde Ave Maris Stella van Grieg en de dubbelkorige Hymn to the Virgin van Britten. Jan-Roelof Bathoorn zal op accordeon(!) de intermezzi verzorgen. U kunt dit bijzondere en sfeervolle programma uitgevoerd door de jonge en getalenteerde zangers van studentenkoor Gica komen beluisteren tijdens onze concerten in Leeuwarden (Pelikaankerk) en Groningen (Salvatorkerk). Kaarten voor beide concerten zijn beschikbaar in de webshop

Alle acht spelers die zich op de Titanic bevonden, jongemannen van tussen de 20 en 32 jaar oud, kwamen om in de nacht van 15 april 1912.

Dit artikel is geschreven door de programmacommissie van C.S.G. Gica