Site pictogram Studentenkoor C.S.G. Gica

Lezingencyclus(je) Carmina Burana

In het kader van het 395 jarige bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen organiseren de drie studentenmuziekverenigingen uit Groningen, Bragi, Gica en Mira, een groot galaconcert op vrijdag 27 maart. Op het programma staat de wereldberoemde Carmina Burana van Carl Orff, een monsterproductie met 120 zangers, 100 instrumentalisten, 3 solisten en een kinderkoor. Voorafgaande aan het concert vinden twee lezingen plaats

Lezing 1, nationaal-socialisme in de Carmina Burana, Gerrit Maas
25 februari 2009

Hoe klinkt nationaal-socialistische muziek? Is muziek wel in staat om het gedachtegoed van specifieke politieke stromingen uit te dragen? En is het terecht dat Carl Orffs Carmina Burana, geschreven in 1937, nog steeds word geassocieerd met Hitlers Derde Rijk? Gerrit Maas gaat in op de persoon Orff, de muziekpolitiek van de nazi’s en probeert vanuit de muzieknoten te verklaren waarom het werk in nazi-Duitsland zo populair was, maar ook waarom het hedendaagse publiek er nog steeds graag naar komt luisteren.

Gerrit Maas is muziekwetenschapper en dirigent. Recent schreef hij een scriptie over bovenstaand onderwerp.

Locatie: Senaatszaal Academiegebouw, Broerplein 5
Datum: 25 februari 2009
Tijd: 20:00 uur.
Entree: €2,- (studenten, 65+), €4,- (normaal tarief)

Lezing 2, literair-historische context Carmina Burana, Jan Nuchelmans
10 maart 2009

Hoewel Orff zijn Carmina Burana in 1937 schreef, stammen de teksten uit de 11e/ 12e eeuw. Orff maakte een selectie uit de meer dan 200 liederen die voor handen waren. De teksten zijn grotendeels geschreven door vaganten, rondreizende ‘studenten’, en verhalen over gokken, drinken en de liefde. In deze lezing gaat Jan Nuchelmans in op de context van de middeleeuwse Carmina Burana.

Jan Nuchelmans is verbonden aan de afdeling Oude Muziek van het Amsterdams conservatorium. Eerder leidde hij de afdeling oude muziek aan het conservatorium in Parijs en nam hij initiatief tot het Festival Oude Muziek te Utrecht.

De organisatie is in handen van Literair Dispuut Flanor.

Locatie: Senaatszaal, Academiegebouw, Broerplein 5
Datum: 10 maart
Tijd: 20:15
Entree: €3,-

Bovenstaande informatie, ook over het concert is tevens te vinden op www.rug.nl/lustrum

Mobiele versie afsluiten